Tabăra internaţională de cultură şi civilizaţie europeană "Acasă la noi"

RAPORT DE ACTIVITATE

1. Descrierea pe scurt a activitatilor culturale desfasurate pana la data intocmirii raportului:
   Proiectul cultural a fost realizat in totalitate si poate fi considerat un mare succes in cadrul manifestarilor “Sibiu, capitala culturala europeana - 2007”. La realizarea acestui proiect au contribuit Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, Asociatiunea ASTRA si Directia Judeteana de Tineret cu participarea a 76 de elevi si 8 indrumatori, cadre didactice de la scolile si liceele romanesti din Republica Moldova (Transnistria, Chisinau, Cahul), Ungaria, Serbia, Ucraina.
   Activitatile s-au desfasurat conform programului anexat, program care a fost cuprinzator, echilibrat si diversificat, adaptat pregatirii si varstei participantilor, fiind apreciat atat de catre participanti, cat si de partenerii cuprinsi in proiect. Din Sibiu au participat 7 voluntari din partea Asociatiunii ASTRA care impreuna cu personalul din Tabara “Trecatoarea Cerbilor” au asigurat buna organizare si desfasurare a Taberei “Acasa la noi”.
   Adevarate lectii de istorie, cultura si civilizatie le-au constituit intalnirile calduroase pline de respect si admiratie pe care le-au avut cu IPS dr. Laurentiu Streza – mitropolitul Ardealului, prefectul Ion Ariton, primarul Sibiului – Klaus Werner Johannis, Ion Onuc Nemes – directorul Bibliotecii ASTRA, Dumitru Acu – presedinte Asociatiunea ASTRA, Corneliu Bucur – directorul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, membri Biroului Asociatiunii.
   Activitatile taberei au fost reflectate in presa mass-media locala si nationala: Tribuna, Foaia Poporului, radio actualitati Bucuresti, jurnalele de stiri radio si TV locale si nationale, site-uri autoritati centrale: Guvernul Romaniei, ANT, situri locale sibiul.ro, Monitorul de Sibiu, Institutia Prefectului, Ziarul de Sibiu etc.
   De un real folos au fost conferintele privind „Rolul societatilor nonguvernamentale in formarea solidaritatii culturale a tinerilor” avand ca moderator presedintele Fundatiei Comunitatii Sibiu – d-na Marina Bogdan, „Rolul religiei si culturii in Europa Unita“ moderator IPS dr. Laurentiu Streza, consilier cultural Mitropolia Ardealului parinte profesor Adrudan Dumitru, „Unitate si diversitate culturala in Europe Unita” – moderator Rusescu George – expert in probleme de politica zona Europa centrala si de Est, prof. univ. Octavian Bologa – presedinte Despartamantul Astra – Sibiu, prof. univ. Sofronie Mihai care au constituit adevarate schimburi de opinii privind conjunctura actuala si de perspectiva a Europei.
   Ecourile din mass-media romaneasca au continuat si in tarile de origine organizandu-se intalniri cu parintii elevilor, prieteni, neamuri si cunoscuti pentru a le prezenta desfasurarea activitatilor din Sibiu, filmele si fotografiile din Tabara acasa la noi si din Sibiu. Aceste manifestari au avut loc la Chisinau, Cahul, Cosnita, Grigoriopol si Varset – Serbia.
   2. Realizarea activitatilor propuse:
   Pe langa schimburile de pareri, de cultura si civilizatie autohtona unde au fost discutate confluentele cu celelalte ulture majoritare din tarile participante, de cunoastere a traditiilor specifice zonelor, copiii au beneficiat de indrumare calificata in vizitele la obiectivele culturale si turistice de la Sibiu. In timpul vizitelor la obiectivele turistice din Sibiu au beneficiat de sprijinul a doua voluntare din cadrul Biroului de Coordonare a CCE, la muzee de ghizi ai institutiilor vizitate, profesorul de istorie si secretar al Asociatiunii ASTRA Mihai Sofronie, la Rasinari au avut-o ca gazda pe actrita Ilinca Tomoroveanu, d-na Carmen Olteanu presedinta desp. Astra – Rasinari, d-na Popoiu Ileana – reprezentanta tineretului astrist, la Catedrala ortodoxa pe Mitropolitul Ardealului IPS dr. Laurentiu Streza, excursie pe Muntii Cibinului – col. (r) Ioan Parean – vanator de munte.
   Momentele de seara au fost dedicate serilor culturale, unde elevii au devenit adevarati artisti si interpreti de muzica populara romaneasca, sarbeasca, ruseasca acordandu-se premii pentru prestatiile elevilor, au fost organizate concursuri de muzica, dans si obiceiuri din zonele din care provin participanti.
   Puterea de creatie, inventivitate si capacitatile lor intelectuale au fost demonstrate din plin in sesiunile de training organizate in colaborare cu moderatori si animatori de la prestigioasa firma de training Trenkwalder Sobis, din care tinerii au avut de invatat activitati de planificare, coordonare, incredere, competiţie, organizare, coeziune, soluţii creative, teambuilding, teamworking, fiind foarte bine apreciate si luate ca modele de catre indrumatori pentru scolile din regiunile de unde provin.
   Participantii au auditat informatii si idei absolut noi care vin sa completeze cunostintele invatate pana in prezent, sa le formeze personalitatea, dar si sa le orienteze viziunea spre o pregatire profesionala dupa definitivarea studiilor liceale. Dezbaterile si intrebarile ridicate de elevi au demonstrat preocuparea lor pentru a intelege cat mai multe lucruri despre viitorul lor, infiintarea unui forum de discutii pe internet pentru a ne informa reciproc despre oportunitatile unor proiecte ce se pot dezvolta impreuna si pentru a ne tine la curent cu evolutia tarilor din care provin.
   3. Rezultate obtinute si rezultate asteptate:
   Rezultatele obtinute in urma actiunile din Programul Taberei sunt peste asteptarile organizatorilor, tabara transformandu-se in mici ateliere de lucru pe parcursul fiecarei zile. Impresiile exprimate de participanti pe flipcharturile puse la dispozitie de organizatori pe tot parcursul desfasurarii taberei, in timpul activitatilor cat si impresiile exprimate in presa locala si nationala, interviuri, interpelarile din cadrul intalnirilor cu oficialitatile locale sunt o dovada ca tabara si-a atins obiectivele, iar acesta a fost doar un prim pas in organizarea anuala a acestei tabare, luand in considerare si feedbackul participantilor.
   Actrita Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga le-a vorbit elevilor despre viata si opera poetului, despre biblioteca familiei Goga, undea fost gazduit si de unde s-a inspirat, rasfoind in aceste carti si poetul national Mihai Eminescu, in perigrinarile lui prin Ardeal.
   Impresiile au ramas vii odata cu vizitarea Complexului National ASTRA, fiind impresionati de colectiile din muzeu, care exprima intreaga cultura si civilizatie romaneasca de pe tot cuprinsul tarii. Si-au recunoscut portul, traditiile si cantecele, instrumentele si uneltele de casa si gospodarie, indeletnicirile specifice zonelor.
   Un imens interes pentru elevii l-au constituit obiectivele turistice din Sibiu, colectiile din muzee, picturile si semnificatiile acestora din interiorul bisericilor traind momente vii de istorie si civilizatie unice in viata lor.
   Lectiile de filosofie si patriotism sustinute de prof. univ. Mihai Sofronie – secretar Asociatiunea ASTRA si d-soara prof. Panazan Daniela ca urmare a vizitelor la casa memoriala si mormantul filozofului C-tin Noica, Emil Cioran au insemnat pentru ei momente de adanca reflectie asupra temelor invatate in scolile romanesti.
   Excursia in M-tii Cibinului a fost incantatoare pentru participanti, unii dintre ei nu au mai fost nicioadata pe munte, varietatea reliefului si a faunei, peisagistica zonei au fost marcate prin nenumarate fotografii si mai ales prin febra musculara de care nu au scapat nici unul dintre tineri. Insa aceasta febra musculara a disparut la serile culturale cu specificul tarilor participante, unde tinerii au participat la concursuri interpretative de muzica populara, de dans si alte actiuni distractive care au culminat cu reuniunea de incheiere, fiind prezentat un bogat program artistic de muzica populara si discoteca sustinut de interpretul Jean Oprisor si invitatii sai.
   Excursia in Marginimea Sibiului, vizitarea obiectivelor turistice interactiunea cu oamenii din Saliste si cu Primarul localitatii Saliste Dumitru Teodor Banciu au insemnat pentru elevi o comparatie intre obiceiurile si traditiile de acasa si cele practicate in zona. Stilul de viata al locuitorilor de pe Valea Hartibaciului, Cetatea de la Biertan au constituit adevarate clipe de intoarcere in istorie regasindu-se asemanari foarte apropiate, fiind impresionati de multiculturalitatea zonei.
   Sesiunile de training organizate in parteneriat cu firma Trenkwalder Sobis au contribuit la cunoasterea si interactiunea in echipa a participantilor, elevii fiind implicati in toate temele propuse sporindu-le interesul prin noutatea formelor si metodelor de creatie, inventivitate si solidaritate ce trebuie sa caracterizeze in viitor comunitatile europene.
   Toate actiunile au fost imortalizate pe pelicula si CD-uri, pe planse si suport video, pliante si alte materiale care pe langa premii le-au fost inmanate participantilor.
   In urma contactelor avute cu participantii la Tabara Acasa la noi, Asociatiunea ASTRA a intreprins demersuri si a reusit obtinerea a 4 locuri pentru studentii romani din Chisinau pentru a-si continua studiile la universitati din Romania.
   4. Propuneri pentru continuarea sau dezvoltarea programului/proiectului cultural:
   In concluziile finale au fost exprimate toate aceste idei in prezenta membrilor Biroului Asociatiunii ASTRA, unde s-a desfasurat un dialog viu, exprimandu-se emotionante cuvinte de multumire si de apreciere cu ochii in lacrimi, pentru felul in care a fost intocmit programul, diversitatea si dinamica actiunilor, seriozitatea si punctualitatea, o manifestare educativa din toate punctele de vedere. A fost exprimata bucuria pentru le-am oferit ocazia unica in viata de a participa si ei la succesul manifestarilor ocazionate de programul Sibiu, capitala culturala europeana – 2007.
   La unison participantii si-au exprimat dorinta de a continua cu asemenea gen de abordare a unei tabere, cel putin bianual, cu elevi si studenti atat din tara cat si din tarile UE. Pe toata durata programului tinerii au beneficiat de indrumarea si cunostintele competente ale organizatorilor si a voluntarilor, a ghizilor pusi la dispozitie de Biroul de coordonare CCE, de asitenta medicala permanenta asigurata de Taberele scolare precum si de conditiile foarte bune de cazare si masa, transport si supraveghere puse la dispozitie de Directia Judeteana de Tineret si Asociatiunea ASTRA.
   Tabara „Acasa la noi” poate fi cu deplin temei considerata un succes, fiind considerata de catre profesorii indrumatori ca cea mai reusita dintre cele 8 editii organizate pana acum la nivel national de Asociatiunea ASTRA, avand un cu totul altfel mod de abordare fata de o Tabara de tineret obisnuita.
   Asa cum reiese si din propunerile participantilor, tabara se doreste a reunii elevi din tarile UE in care sa fie dezvoltat mai mult spiritul de Diversitate in unitate, sesiunile de training sa fie mai intense.
   Deja la insistentele participantilor am inceput sa creionam proiectul din anul 2008, iar forumul de discutii este foarte activ, ei dorind sa revina la Sibiu cat de curand , pregatirea din anul 2008 le apartine in sensul ca fiecare tara participanta isi organizeaza cate o zi de tabara.
   S-au adus calde multumiri si se trimit in continuare numeroase mesaje organizatorilor si Asociatiei 2007 pentru ca si elevii romani din afara Romaniei au participat la programul Sibiu, capitala culturala Europeana 2007.
   5. Alte comentarii:
   Implicarea Sibiului in dezvoltarea unui centru de excelenta pentru invatamantul universitar european sau chiar a unui centru de cercetare, in care sa fie atrasi cei mai buni studenti de origine romana si nu numai, tabara „Acasa la noi“ dovedind ca elevii din afara granitelor tarii de origine romana au o inteligenta nativa peste medie, rezultate confirmate de studiul firmei Trenkwalder Sobis in cadrul taberei.
   Au fost stabilite contacte si relatii de prietenie cu colaboratorii existand premisele ca in cel mai scurt timp, odata cu rezolvarea problemelor legate de obtinerea permiselor de munca, o serie de cunoscuti, prieteni ai participantilor sa vina la Sibiu pentru ocuparea unui loc de munca.

Sus