Tabăra internaţională de cultură şi civilizaţie europeană "Acasă la noi"

Nominalizarea Sibiului drept Capitală Culturală Europeană a anului 2007 se vede la jumătatea anului că a fost justificată şi înţeleaptă. Numeroasele manifestări culturale de înaltă ţinută profesională au impresionat şi impresionează cu fiecare manifestare, atât locuitorii Sibiului, cât şi turiştii români şi străini, prezenţi în burgul nostru în acest an.
   În cadrul programului Sibiu-Capitală Culturală Europeană, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA, are în desfăşurare două proiecte, dintre care unul se derulează în această săptămână (4-11 august 2007), sub titulatura Tabăra internaţională de cultură şi civilizaţie europeană "Acasă la noi". La această tabără participă 90 de elevi şi studenţi din Republica Moldova, parte din ei din Transnistria, din Ungaria şi Serbia, care sunt găzduiţi la Păltiniş în tabăra "Trecătoarea Cerbilor", într-un peisaj mirific din Munţii Cibinului.
   Copiii şi îndrumătorii lor beneficiază de un program complex, adecvat vârstei şi pregătirii lor, cu acţiuni care cuprind vizite documentare la obiective istorice, muzee, instituţii publice din Sibiu, Răşinari, Cisnădioara, drumeţii în Munţii Cibinului, întâlniri şi schimburi de opinii la Mitropolia Ardealului, Prefectură, Primăria Sibiului, precum şi la Răşinari, la casa poetului Octavian Goga, cu nepoata poetului, actriţa Ilinca Tomoroveanu.
   O întâlnire emoţionantă şi plină de învăţăminte a avut loc la Biblioteca ASTRA din Sibiu, cu Biroul Asociaţiunii ASTRA, unde prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii, şi prof. Ion Onuc Neneş, directorul bibliotecii, au prezentat istoricul şi conţinutul acestei prestigioase instituţii publice, cu valoroasele ei colecţii adunate din 1861, odată cu înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA şi până astăzi. Cei prezenţi au fost impresionaţi de Palatul Asociaţiunii, ctitoria şi mândria românilor ardeleni, inaugurat în 1905, cât şi de Biblioteca nouă, corpul B, realizată la o distanţă de 102 ani, instituţii care numai împreună pun în valoare jertfa înaintaşilor plină de iubire faţă de neam şi ţară, completată cu jertfa celor de azi, împlinind astfel idealurile astriste de unitate şi solidaritate pe tărâm cultural.
   Programul este gândit ca acţiune interactivă pentru tinerii participanţi la tabără, unde pot exprima puncte de vedere şi experienţe proprii, în raport cu tematica conferinţelor şi dezbaterilor, a sesiunilor de training conduse de personalităţile invitate în scopul formării tinerilor în spiritul solidarităţii şi a unităţii în diversitate culturală în Europa unită. De asemenea, participanţii se bucură de serile culturale cu specific românesc din zona Sibiului şi ţările de unde vin, dansuri, jocuri specifice, momente artistice pregătite de participanţi şi un frumos foc de tabără.
   Prezenţa tinerilor studioşi din ţările vecine, la Sibiu, în această tabără culturală internaţională, constituie un real câştig în formarea lor în spiritul valorilor culturale româneşti şi europene. Sibiul este considerat, cu deplin temei, drept unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Transilvaniei, având în centrul istoric mărturiile a peste opt secole de istorie urbană. Fortificaţiile medievale, bisericile gotice, clădirile renascentiste, cărora li se alătură elegante palate baroce, dau un şarm deosebit Sibiului, care pun în valoare tradiţiile şi patrimoniul cultural, extrem de bogat, precum şi tinereţea, energia nouă, creativitatea şi forţa îndreptată spre viitor a unui oraş în plină renaştere.
   2. Sub auspiciile Astrei
   Ca în fiecare an Despărţământul "Iulia Haşdeu" al Astrei se străduie să onoreze invitaţia la tabăra de cultură şi civilizaţie românească "Acasă la noi". De data aceasta am primit o invitaţie deosebită, în sens că a venit de la Astra Sibiu, semnată de preşedintele prof. Dumitru Acu şi nu la o tabără obişnuită, ci la Tabăra internaţională de civilizaţie şi cultură europenă în staţiunea Păltiniş, jud. Sibiu.
   La data de 4 august se adunau, aşa cum se adună albinele la urdiniş, tineri artişti şi nu numai din diferite ţări : România, Moldova, Ungaria, Serbia, tineri de dincolo de Nistru.
   Noi suntem fericiţii care am ajuns la Sibiu, declarat Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg.
   Pentru noi, românii din diaspora, a fost pregătit un program cultural foarte interesant cu vizite la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească, Muzeul Astra, Casa Memorială Octavian Goga, Emil Cioran, Catedrala Ortodoxă, Biserica Reformată, Biserica Evanghelică, Biserica parohială romano-catolică, cetatea Sibiului, sala Thalia, trasee montane. De neuitat vor fi întâlnirile cu prefectul Ion Ariton şi primarul Klaus Johannis, care prin multitudinea de probleme ce le au, şi-au croit timp pentru a se întâlni cu noi şi să ne transmită un gând bun. Le mulţumim din suflet. Nu pot să nu spun un cuvânt de laudă organizatorilor acestei tabere - dlui prof. Dumitru Acu, dlui vicepreşedinte al Astrei Sibiu, Borţan Dumitru, secretarului 2 al Astrei dlui Paul Ceruian. Închinăciune dumnealor!
   În viziunea mea, munca de artist se aseamănă cu munca plugarului, care primăvara aruncă seminţe în sol şi toamna culege roade. Noi artiştii aruncăm cu seminţe de cultură în tineri şi mult timp trebuie să aşteptăm ca să culegem roade....de cultură. Se mai cere multă răbdare şi multă îngrijire. Eu zic să luăm seminţe de cultură din Sibiu, să le implementăm în tinerii din Basarabia şi să aştepăm să încolţească în ei acele semne de civilizaţie şi cultură cu adevărat europene.
   Din suflet le mulţumim acelor ce au pus umărul la organizarea Taberei Internaţionale de Cultură şi Civilizaţie Europeană la Sibiu şi sperăm cu drag să revenim pe plaiuri sibiene.

foto
Sus